Xi He
I den kinesiska mytologin var Xi He (namnges Shiho i vissa källor) solgudinnan som födde tio solar. De ska ha levt någonstans i öst och varje dag steg en av solarna upp i skyn (en förklaring till de tio solarna är att den forntida kinesiska kalendern hade tio dagar). Hennes barn ska under nätterna sovit på grenarna i det gigantiska trädet Fusang.
En av de kinesiska undergångsmyterna kretsar kring torka och den beskriver hur tio solar vid ett tillfälle lyste samtidigt – vilket kanske ska tolkas metaforiskt – och gjorde att en fatal torka hotade. Jaktguden Yi fick ingripa då kejsaren Yao beodrade att något måste göras för att hindra torkan. Efter att ha överlämnats en magisk båge av guden Di Jun sköt Yi ned nio av solarna.
Som make har Xi He Österns gud Di Jun. Di Jun är också make till mångudinnan Chang Xi. Den som gett uppdraget var alltså far till solarna, men hade tvingats handla medan kejsaren Yao så befallt.
Det är tämligen sällsynt med en kvinnlig solgud och i Xi Hes ställning anas ambivalens med tanke på den fokus som riktas mot hennes negativa verkningar. I jämförelse med andra solgudar och deras status har Xi He en något avsides roll. Att jämföra med är bland andra Re (Egypten), Apollon (Grekland), Utu (Sumerien) och Mithra (Iran). I grannlandet Japan var dock solguden Amaterasu på nytt kvinnlig. Det går dock att ana en något svag solgudinna i Amaterasu då det berättas att hon skrämd av stormguden Susa-no-os angrepp retirerade till en grotta och orsakade mörker över de japanska öarna under lång tid.
← Kinesisk mytologi
Textkällor
Senior, Michael. Vem är vem i mytologin (1985).
Godchecker.com, http://www.godchecker.com/pantheon/chinese-mythology.php?deity=XI-HE
Bildreferens
Bilden är en detalj från en illustration som föreställer hur Xi He badar solarna.