Freja
Fornnordisk stavning: Freyja
Freja (Fröja) var fortplantningens och erotikens gudinna. Hon beskrivs som en passionerad kvinna med många beundrare och likaså många älskare. Hennes tvillingbror är fruktbarhetsguden Frej (Frö) och de båda är barn till Njord och dennes vid namn okända syster
Freja ingår i den nordiska mytologin, men är ingen asagud utan tillhör vanernas gudasläkte.
Hon är också en av valkyriorna. Valkyriornas uppgift var att utse vilka krigare som skulle stupa i strid och därpå föra dem till Valhall eller Folkvang, vilket skedde med nattliga hästritter genom skyn. I stället för att föra alla de döda till Odens boning Valhall fördes hälften till Frejas gård Folkvang. Det ansågs mer ärofullt att föras till Valhall, en ära som tillföll så kallade einhärjar, de som stupat mest tappert.
Freja bär halsbandet Brisingamen som smitts av dvärgarna. Det finns olika historier om hur guldhalsbandet tillföll gudinnan. En historia berättar att Heimdall skänkte det till Freja efter att ha vunnit det i en duell med Loke. I en annan version berättas hur Freja beskådade halsbandet och genast ville äga det varpå hon erbjöd en mängd saker i utbyte. De fyra dvärgarna ville emellertid inte skiljas från sitt praktverk – bara en sak kunde få dem att släppa halsbandet ifrån sig och det var att få tillbringa varsin natt med henne. Freja ryggade först tillbaka inför det ekivoka kravet, men kunde i längden inte rata förslaget då halsbandet var alltför bedårande.
När Freja förekommer i den nordiska folktron berättas det ibland också om stridsgalten Hildisvin som Freja red på. En koppling här är Frejas binamn Syr som betydde sugga. Det finns också sägner som omnämner hur Freja färdades till slagfältet i en vagn dragen av två katter.
De fornnordiska gudarna bär alltjämt spår i Norden och många platser är döpta efter dem. Antagbart är att svenska orter och områden som Fröland, Frölunda, Frötuna och Fröva kan ha varit kultplatser för Freja.
Namnet Fröja kommer från fornsvenska namnet för fru, med bibetydelser som kvinna och härskarinna, som utvecklats från frua och frugha.
För dig som vill ha bredare information och en fördjupning i nordisk mytologi finns eboken Den nordiska mytologin. Introduktion till fornnordiska myter och legender:
Textkällor
Cotterell, Arthur (red.). Mytologi – Gudar, hjältar, myter (2014).
Wikipedia.org, https://sv.wikipedia.org/wiki/Freja
Steinsland, Gro. Fornnordisk religion (2005).
Bildreferens
Bilden är en detalj från oljemålningen Freja av Anders Zorn.